Søndagssplitten – NaNoWriMo

Bildekreditt: National Novel Writing Month

Av: Anders Kristiansen

I november hvert år sitter tusenvis av mennesker på verdensbasis og prøver å skrive en roman på en måned – det er National Novel Writing Month (NaNoWriMo), en måned med litterær uhemmethet, hvor man gjør hva som helst for å nå de 50.000 ordene man trenger før man kan utrope seg selv som vinner.

Hva er NaNoWriMo?

NaNoWriMo er en utfordring om å skrive en hel roman på én måned (november). Rettere sagt: førsteutkastet av en roman. Og alle som skriver mer enn 50.000 ord i løpet av måneden kan kalle seg vinnere. NaNoWriMo startet med 21 deltakere i San Francisco i 1999, og siden har det bare vokst og vokst. I fjor var det hele 468.104 deltakere i hele verden, og vekten viser ingen tegn til å stoppe med det første. Jeg er usikker på hvor mange aktive deltakere vi har her til lands, men Facebookgruppa vår har 634 medlemmer, så det begynner da å bli en del «wrimoer» her til lands også.

Dette er en utfordring man gir til seg selv, og det er ingen krav om å vise fram romanen sin til noen etterpå. For å bli godkjent som vinner må man lime inn hele teksten sin i en ord-validator på nettsidene, som teller ordene, og hvis det er over 50.000 ord har man vunnet.

Her er det kvantitet, og ikke kvalitet som gjelder. Grunnideen er at hvis man gir seg selv tid til å tenke kritisk over det man nettopp har skrevet, vil de fleste gå tilbake og begynne å fikse de første par kapitlene, i stedet for å faktisk først få hele historien ned på papiret. Når man kun har en måned til å skrive en hel roman har man ikke tid til å gå tilbake og redigere. Man må bare kjempe seg videre, jobbe seg gjennom hele historien. Så kan man revidere den i desember.

NaNo-Horizontal-Logo-Web
Bildekreditt: National Novel Writing Month

Hvorfor skrive for hånd?

Jeg har vært med på NaNoWriMo seks ganger, og har skrevet for hånd én gang tidligere. De andre årene har jeg skrevet på data. Det er to vidt forskjellige ting! Når man skriver på datamaskin kan man skrive raskt nok til at man (i hvert fall nesten) klarer å holde tritt med sine egne tanker. Å skrive for hånd tar lengre tid, og man må lære seg å roe ned tankestrømmen litt. Man må rett og slett tenke litt annerledes. Det å skrive for hånd stimulerer dessuten kreativiteten på en annen måte enn når man skriver på et tastatur.

Det er noe nesten romantisk ved å skrive en lengre tekst for hånd. Folk gjør ikke det lenger. Men ved å skrive kreativt med penn eller blyant har man mange flere muligheter til å uttrykke seg gjennom skriften i seg selv. Om man skriver raskt eller langsomt vil man se en tydelig forskjell på skriften. Om man er i en god flyt eller om man må tvinge ut hvert eneste ord vil man også se en forskjell. Man kan variere tekststørrelse og linjeavstand uten å måtte trykke på en knapp for å gjøre det, og man kan sette inn tegninger og illustrasjoner her og der hvis man vil det. Med en penn og en notatbok har man mye større kunstnerisk frihet enn man har med et Word-dokument. Samtidig har man ikke den samme muligheten til å gå tilbake og gjøre endringer etterpå, men i NaNoWriMo-sammenheng er det egentlig bare en fordel.

Det er mange profesjonelle forfattere som sverger til fyllepenner også. Goulet Pens hadde nylig et blogginnlegg om det, og Neil Gaiman er blant annet kjent for å skrive sine førsteutkast med fyllepenn.

Det er noen ulemper med å skrive NaNoWriMo for hånd: det er vanskeligere å holde tritt med hvor mange ord man har skrevet. Man må dessuten regne med å bruke mer tid, og havner man bakpå vil det være vanskeligere å hente seg inn igjen senere. For å klare 50.000 ord på en måned må man i snitt skrive 1667 ord per dag. Det i seg selv er slett ikke uoverkommelig, men hopper man over skrivinga et par dager på rad begynner man plutselig å få mye å ta igjen.

20181014_180723~2

Penner, blekk og papir

Hvis man skal skrive med fyllepenn, er det et par ting som kan være lurt å tenke på. For det første: blekkapasitet. Når du skal skrive så mye kan det være praktisk å ha en penn som rommer ganske mye blekk. Vakum- og stempelfyllere kan være greit å vurdere her. TWSBI Eco og Vac700 vil begge være glimrende til dette formålet. I litt dyrere prisklasser kan vi også nevne Pilot Custom 823 eller Visconti Homo Sapiens. Det viktigste er likevel at du velger en eller flere penner du liker å skrive med, og som er komfortabel for din hånd når du skal ha lange skriveøkter. Dette er viktigere enn blekkapasitet. Sist jeg gjorde dette for hånd lærte jeg raskt at penner med grep i metall egnet seg dårlig for meg. De ble både for glatte og for harde til at de var komfortable i lengden. Personlig synes jeg også at tynne penner blir slitsomme å skrive med, så jeg foretrekker litt større penner som jeg kan skrive avslappet med.

På blekkfronten har jeg egentlig ikke så veldig konkrete tips, annet enn at man må velge blekk man liker godt selv. Gjerne variér i løpet av måneden. Jeg pleier å ha en håndfull penner med vidt forskjellige blekk i, så skriver jeg med den jeg føler for der og da.

Sist jeg skrev for hånd brukte jeg en Nuuna-bok. Jeg skjønte etter hvert at den ikke var optimal for fyllepenner, men det var veldig fin størrelse på den (litt større enn A5), og med 256 sider var den også tykk nok til å romme mesteparten av romanen min (jeg tror jeg hadde 43.000 ord da den var utskrevet og jeg måtte starte på en ny bok, men jeg har ganske stor håndskrift). Men ettersom Nuuna-papiret ikke tar fyllepennblekk så godt, bestemte jeg meg veldig raskt for at jeg skulle bruke en annen notatbok i år. Jeg vurderte lenge Nanami Seven Seas, som bruker Tomoe River-papir i A5-format, og har hele 480 sider. Det ville vært mer enn nok til en NaNoWriMo-roman, og vi vet jo alle at Tomoe River er et herlig papir for fyllepenner. Jeg ombestemte meg etter hvert, og gikk i stedet for en norsk bok: BIEK Office Notebook. Formatet er litt større enn A5 (236 x 143 mm), og hver bok har 160 sider. Jeg kjøpte derfor to bøker, ettersom jeg antar at én ikke vil være nok. Hvorfor BIEK? Vel, den er inspirert av papiret den norske grunnloven ble skrevet på, og av en eller annen grunn har det en viss appell for meg. Jeg liker også formatet godt, ettersom A5 er i minste laget, og A4 blir litt for stort. Også er det solide bøker av god kvalitet. Nei, papiret er ikke like bra som Tomoe River, men etter noen tester har jeg konstatert at det er godt nok (papiret minner litt om det man finner i Leuchtturm-bøkene). Dessuten synes jeg det er en fordel at bøkene ikke er så tykke, ettersom en høy kant gjør det litt vanskeligere å skrive ut mot margene.

20181014_181137~2

Noen tips hvis man skal skrive NaNoWriMo for hånd

Prøv å få et forsprang på ordtallet så tidlig som mulig. Det vil komme dager hvor du ikke får skrevet så mye som du helst ville. Sett deg som mål å aldri skrive mindre enn 1667 ord hver dag. Noen dager vil du ikke klare det, men det er greit, ettersom du opparbeider deg en liten buffer de dagene du er over målet.

Bruk en penn som er komfortabel å skrive med i lengden.

Prøv å slapp av så mye som mulig mens du skriver. Øv på dette nå i oktober. Sett deg ned og skriv, og kjenn etter om du strammer noen muskler du ikke trenger å stramme. Er du avslappet i skuldrene? Hva med nakken? Sitter du rett i ryggen? Holder du hardere i penna enn du trenger? Prøv å bruke håndleddet og albuen, og ikke bare fingrene. La hånda gli over arket i stedet for å flytte den rykkvis for hvert ord du skriver. Løst og ledig!

Ta bilde av de ferdige sidene dine og lagre dem på PC/mobil/Dropbox e.l. Når du skriver for hånd har du bare det ene eksemplaret, og det er greit å ha en backup dersom du skulle miste boka di.

20181014_180859~2

Ordtall

Så var det ordtallet,da. Hvordan holder man tritt med det når man skriver for hånd? Vel, man teller! Den enkle måten er å telle ordene på de første 10-20 sidene, og regne ut et gjennomsnitt. Dermed vil man kunne regne ut et ca. estimat for alle sidene etter hvert, uten å måtte telle hvert eneste ord.

Selv liker jeg å vite nøyaktig hvor mye jeg har skrevet, så jeg teller hvert eneste ord. Når jeg har skrevet en side eller to, teller jeg dem, og noterer ordtallet nederst i hjørnet. Jeg skriver også inn totalsummen på hver side. Hvis jeg har skrevet til sammen 7000 ord i hele boka, og 250 på den aktuelle siden, noterer jeg det slik: «250/7000». Da vet jeg hele tida hvor mange ord jeg har per side, og hvor mange ord jeg har til sammen. Da er det bare å ta ordtallet for siden og plusse på forrige sides total, så har du den nye totalsummen.

For selve tellingen har jeg funnet ut at det går mye raskere hvis man bruker en tellepinne (f. eks. en spise- eller strikkepinne) og en håndteller (eller tilsvarende mobilapp). Da trenger du ikke å telle selv, du bare tapper på hvert ord med pinnen, og klikker samtidig på håndtelleren. Da er det kjapt å telle en side eller to. Easy-peasy.

Hva med valideringen hvor man skal lime inn hele teksten sin i ordtelleren på NaNoWriMo-nettsidene? Finn en tekstgenerator på nettet (f. eks. Lorem Ipsum) og generér tilsvarende antall ord du har skrevet. Kopier dette og lim inn i ord-validatoren.

20181014_180953~2

Hvorfor?

Hvorfor i all verden skal man utsette seg for dette? Vel, har du ikke alltid innerst inne drømt om å en dag skrive en bok? Nå har du sjansen! Enten du gjør det for hånd eller på datamaskin er NaNoWriMo utrolig gøy å være med på, og hvis man klarer det sitter man igjen med en fantastisk tilfredsstillelse. Og hvis du klarer dette, da kan du klare nesten hva som helst!

Med andre ord: hiv deg med! Registrer deg på nanowrimo.org, se litt hva som foregår i forumene (ikke glem det norske forumet), og vurdér å gjøre det for hånd, med fyllepenn. Det er verdt det, tro meg!

Blir DU med på NaNoWriMo i år? 

2 kommentarer om “Søndagssplitten – NaNoWriMo

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: