Søndagssplitten – Mosaikk og parafer

Av: Anders Kristiansen

Ukas penn – Montegrappa Fortuna Mosaico Barcelona

20180520_102325

Montegrappa har kalt opp den mest populære penneserien sin etter den romerske lykkegudinnen Fortuna. Romerne mente at lykke var sterkt knyttet til en persons talenter og karakterstyrke, og dette var noe som gjerne ble formet gjennom utdanning og oppdragelse. Ettersom håndskrift er en del av utdannelsen, og en viktig egenskap, har Montegrappa laget denne samlingen med penner til dem som selv i dagens digitale verden fortsatt liker å skrive for hånd. Og det gir jo en lykkefølelse å skrive med fyllepenn, ikke sant?

Det er utallige versjoner av Montegrappa Fortuna. De finnes i standardfarger og –materialer, som svart eller blå resin med aksenter i gull eller sølv. I Heartwood-serien får man dem i tre, mens Mule og Blazer er i henholdsvis kobber og rustfritt stål. Det finnes også Fortunaer i kamuflasjefarger, andre i metall med inngraverte hodeskaller, og til og med en regnbueversjon, som hedrer LGBTQ-saken og multikultur generelt. Også har vi Mosaico da, som ukas penn er en del av. Mosaico finnes i tre varianter, som har fått navn etter hver sin by: Barcelona, Marrakech og Roma, og fargene er inspirert av mosaikk man finner i disse byene.

20180520_103123
Materialet i penna er utrolig vakkert.

Barcelona-penna er laget i nydelig turkis resin som har et mønster som ser litt ut som mosaikk. Fortuna-pennene har en litt spesiell fasong, og ser nesten ut som at de buler litt ut midt på hetta, men det gjør dem også lett gjenkjennelige. De er utstyrt med en solid klips, som nesten er litt for stram. Det kan rett og slett være litt arbeid å få tredd den ned på en tøykant, og hvis du vil feste den i en notatbok ved hjelp av klipsen er det lett at du både krøller og river opp papiret. Den er også avrundet slik at det er litt vanskelig å få et tak rundt den for å åpne den litt med fingrene. Når det er sagt er også klipsen utstyrt med et lite hjul som gjør det noe lettere når man først har fått tredd noe inni. Klipsen er fin, men altså ikke fullt så funksjonibel som man helst skulle ønske. Penna stikker i hvert fall ikke av når du først har fått festa den i skjortelomma! Da kan du sikkert ta den med deg om bord i en berg-og-dalbane uten at penna løsner.

20180520_102445

Splitten er i stål. Fortunaene er relativt stivt priset med tanke på at de kun kommer med stålsplitt. Man kan for eksempel få en Pilot Falcon eller Platinum 3776 med gullsplitter til mindre enn man betaler for en Montegrappa Fortuna. Men Fortunaene har mye mer spennende design og materialer. Dessuten er ikke stålet i splitten noe hindring på noen som helst måte, for dette er veldig gode splitter. Jeg har to Montegrappa Fortunaer (denne og en Mule), og begge splittene er veldig behagelige å skrive med. De er forholdsvis stive, men glir lett og ubesværlig over papiret, og blekkflyten er jevn og god.

20180520_102621

Montegrappa er eid av Yafa, som også lager Conklin sine penner. Fortunaserien bruker så vidt jeg kan se akkurat samme blekkledere som Conklin All American, og skriveegenskapene er ganske like, skjønt Fortuna-pennene kjennes ut som at de har litt mer vekt og substans, og splittene er hakket bedre. Og det skulle bare mangle, med tanke på at de koster rundt tre ganger så mye som All American-pennene. Likevel, med tanke på hva man får, vil jeg ikke si at Montegrappa Fortuna er for dyr på noen som helst måte. Det er veldig gode penner, og med tanke på det store utvalget som finnes i denne serien er det en Fortuna for alle og enhver.

20180520_102826
Øverst på hetta står årstallet 1912, året Montegrappa ble grunnlagt.

Parafer

Jeg lærte et nytt ord her om dagen: «paraf». En paraf er et ornament, en krusedull, snirkel, sløyfe eller lignende man tegner inn på slutten av signaturen sin. Tradisjonelt ble det brukt for å gjøre det vanskelig å forfalske en underskrift. Komponisten Frédéric Chopin var kjent for å ha en tydelig paraf i sin signatur, men den kanskje mest kjente parafen er å finne i John Hancocks fantastiske underskrift i den amerikanske uavhengighetserklæringen. Hvis man er interessert i håndskrift er for øvrig dette dokumentet en studie i nydelig skrift. Den ble nedskrevet av Thomas Jefferson (som ironisk nok ikke hadde en spesielt pen underskrift).

Chopin Hancock paraph
Frédéric Chopins og John Hancocks signaturer har blitt ikoniske for sine parafer.

Nå i maidagene er det kanskje verdt å nevne at man kan finne noen parafer blant underskriftene i den norske grunnloven også. Anders Hansen Grønneberg, Teis Lundegaard og Eilert Waldemar Preben Ramm brukte det i sine underskrifter, for å nevne noen. For de som er interessert anbefaler jeg å lese denne artikkelen. Der står det en del om papiret, blekket og voksseglene som ble brukt i den originale grunnloven vår. Man kan også laste ned en PDF-fil med fotografier av hele dokumentet. Det er fascinerende lesning, og artig å se hvordan folk skrev for over to hundre år siden. Og om man har lyst til å skrive på samme type papir som grunnloven ble nedtegnet på, kan man kanskje vurdere å anskaffe seg en BIEK-notatbok.

Eidsvoll Parafer
Det er mange parafer i underskriftene i den norske grunnloven også. Dette er Anders Hansen Grønnebergs, Teis Lundegaards og Eilert Waldemar Preben Ramms signaturer.

Men så kommer vi til det jeg egentlig skulle si: jeg ble litt inspirert av dette med parafer, og bestemte meg for å prøve å lage en egen underskrift med paraf. Etter litt prøving og feiling kom jeg fram til dette resultatet:

20180519_180057

Jeg vil oppfordre andre til å gjøre det samme! Lek dere med deres egen signatur! Jeg antar at de fleste her allerede har gjort det en del; jeg har i hvert fall hatt mange økter selv med forskjellige fyllepenner hvor jeg har prøvd å komme fram til en finere signatur, og det er en morsom måte å bruke pennene på!

En kommentar om “Søndagssplitten – Mosaikk og parafer

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: