Søndagssplitten – Muldyr og eventyrkonger

Av: Anders Kristiansen

Ukas penn/blekk – Montegrappa Mule med Diamine Ancient Copper

20180415_210900

Det slo meg plutselig at jeg ikke har skrevet om Montegrappa Mule her på Blekkflekken enda! Da jeg blekket den opp for en ukes tid siden var det en stund siden sist jeg hadde brukt den, hvilket er litt teit, ettersom den passer perfect som en “daily carry”-penn. Den er laget i kobber, og tåler en støyt, så det er en perfekt penn å ha med seg rundt omkring. Selv har jeg ofte brukt å ha den i en liten pennepose i lomma, slik at jeg alltid har en fyllepenn for hånden om jeg skulle få behov for å skrive ned noe. Diamine Ancient Copper er for meg det selvsagte blekket til denne penna, og det er den eneste penna jeg har hvor jeg stort sett kun bruker ett blekk.

Det som er kult med kobber er at når man har brukt penna litt så utvikler det seg en patina i metallet. Dermed kan man med tid og stunder få en Mule-penn som er helt unik for seg selv, ettersom oksideringen former seg etter hånda som holder penna. Man kan selvfølgelig også pusse penna (for eksempel med den medfølgende pussekluten) hvis man vil ha den helt blank, men selv foretrekker jeg de variasjonene jeg får i den når jeg lar være å pusse den.

20180415_211002

For en pris på rundt tre tusen kroner er det en forholdsvis dyr stålsplitt-penn, men splitten leverer varene. Den har en nydelig strek, og glir mykt og glatt over papiret. Det er nok en av de bedre splittene jeg har uten fleks, så det at den ikke er laget i gull oppleves egentlig ikke som noe stort savn.

20180415_211113

Den veier 54 gram. Til sammenligning veier en Noodler’s Konrad, en Lamy Safari og en TWSBI Eco 53 gram tilsammen! Det er med andre ord ikke noen lettvekter vi snakker om her. Når det er sagt er Mulen veldig godt balansert, så man tenker ikke over vekta når man skriver med den. Tvert imot føles det nesten som at vekta gjør det lettere å skrive. Dette skyldes nok delvis at forstykket er i stål, slik at penna er litt mer framtung enn det som kanskje er vanlig i de fleste penner. Dermed kan man bruke mindre krefter på å balansere penna i hånda. Man kan postere hetta bakpå penna, men da blir den veldig baktung, så jeg anbefaler det ikke. Hetta alene veier rundt tjue gram, så det utgjør en ganske stor forskjell, selv om man får dyttet den ganske langt inn på penna.

20180415_210729
Montegrappa Mule er en skikkelig rugg av en penn.

Selv er jeg ikke noen stor fan av metallgrep, ettersom jeg ofte synes de blir både for harde og for glatte, i hvert fall til lengre skriveøkter. Grepet på Mulen er imidlertid i børstet stål, og på grunn av det føles det ikke som at penna holder på å skli ut av hånda når man har holdt den en stund. Det børstede stålet føles også både varmere og mykere enn glatt metall, så for min del er nok denne penna unntaket som bekrefter regelen om metallpenner.

Jeg er usikker på om Montegrappa Mule fortsatt er i produksjon, eller om den er fullstendig erstattet av den nye Montegrappa Blazer (som forøvrig også ser vanvittig tøff ut!), men den er fortsatt mulig å finne hvis man leter litt.

Ukas drømmepenn – Montblanc Patron of the Arts – Ludwig II

Montblanc Ludwig II 1
Bildet er lånt fra montblanc.com.

Montblanc kom nylig med årets Patron of the Arts-penn. Den er inspirert av Ludwig II, som var konge i Bayern fra 1864 til 1886. Han har fått tilnavnene “Svanekongen” og “Eventyrkongen”. Han bygde flere kjente slott i Bayern i løpet av regjeringtiden, blant annet Neuschwanstein og Hohenschwangau, som begge er populære turistattraksjoner den dag i dag. Han var også en god venn av komponisten Richard Wagner, og det var med pengestøtte fra Eventyrkongen at komponisten kunne realisere operasyklusen “Nibelungenringen”. Kongen finansierte også Wagnes festspillhus i Bayreuth.

ludwig_01_600
Ludwig II av Bayern: Det er lett å se hvor Montblanc har hentet inspirasjon til fargene på penna fra.

Det er med andre ord lett å forstå hvorfor Montblanc velger å dedikere en av sine Patron of the Arts-penner til denne mannen, og som vanlig fra Montblancs limited edition-penner er denne proppfull av detaljer. Penna har en kongeblå kropp med hvit hette. Detaljene er i gull, og i tillegg er det en rød stripe øverst på hetta. Fargene er nok inspirert av et av de mest kjente portrettene av Ludwig II. Toppen på hetta er inspirert av Ludwigs krone, klipset og den hvite fargen på hetta skal symbolisere en svane. På endeskruen er også kongens emblem inngravert. Inngraveringen på splitten skal forestille slottet Neuschwanstein.

Montblanc Ludwig II 2
Bildet er lånt fra montblanc.com.

Penna er laget i 4810 eksemplarer, og skal du sikre deg en av dem ser det ut til at du må ut med rundt 25.000 norske kroner pluss moms. Jeg vet ikke hva den vil koste i norske butikker hvis noen tar den inn.

 

En kommentar om “Søndagssplitten – Muldyr og eventyrkonger

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: