Søndagssplitten – Olympiske leker og blekk-is

Av: Anders Kristiansen

Ukas penn – Bexley Demeter

20180225_154032
Jeg oppdaget etter at jeg hadde skrevet det at dette vakre diktet av Carol Ann Duffy var med i diktsamlingen «The World’s Wife», som kom ut i 1999, ikke i 2004, som det står i bildet. Blekkene som er brukt her er Pilot Iroshizuku Kon-peki og Fuyu-gaki.

I disse olympiske tider er det et passende valg å presentere Bexley Demeter som ukas penn. Den har fått navn etter Demeter, som var gudinnen for innhøsting og avlinger i gresk mytologi, og en av de tolv olympiske gudene. Den finnes i fire forskjellige farger, og hver av dem har fire ringer i farger som kontrasterer resten av penna. Ringene er inspirert av de olympiske ringene.

Bexleypen dot com
Bildet er lånt fra bexleypen.com. Til og med reklamene for Bexley sine penner peker tilbake til 20- og 30-tallet.

Bexley sine penner har et klassisk utseende, men de ble faktisk grunnlagt så sent som i 1993, da en gruppe vintage-penn-entusiaster slo seg sammen for å lage penner selv. Målet deres har alltid vært å bruke moderne metoder for å lage penner inspirert av den gyldne æraen i fyllepennens historie, og man kan tydelig se designelementer og materialer som minner om penner fra 20-/30-tallet. Demeter er kanskje den Bexley-modellen som klarer dette best: de flate endene, utseende på klemmen og måten den er montert på, de dekorative ringene og senterbåndet, forstykket, materialet, fargene og den generelle fasongen på penna. Alt dette viser tilbake til fyllepennens gullalder. Måten den blir litt tynnere mot enden, med en tydelig “skulder” ved den siste fargede ringen, var for eksempel veldig vanlig på 20-tallet, men er ikke noe man ser så ofte på moderne penner. Det eneste som kunne fått penna til å se enda mer “klassisk” ut var hvis den hadde en spake på siden til å fylle den med. Men dette er ikke en spakefyller, den tar patroner eller en omformer.

20180225_153848
Er det bare meg, eller er dette blant de fineste fyllepenn-klipsene på markedet?

Splittene er av stål, og er forsåvidt gode å skrive med. De glir glatt og jevnt over papiret med akkurat passe motstand, og blekkflyten er konsekvent og pålitelig. Men de er stive som spiker, så hvis man er som meg, og foretrekker litt mykere splitter som gir større strekvariasjon, kommer disse pennene litt til kort. Dette er det største ankepunktet mitt mot Bexley Demeter: pennedesignet her er så fullt av personlighet og sjel, men splittene oppfattes som sterile, følelsesløse, og rett og slett litt kjedelige, i motsetning til de klassiske pennene som Bexley har hentet inspirasjon fra, som ofte hadde ganske myke eller til og med fleksible splitter. Dette er selvfølgelig bare min personlige mening, og hvis man liker harde splitter er det ingen ting i veien med skriveegenskapene til Bexley-pennene. For min egen del kan det kanskje på sikt være aktuelt å prøve å sette inn en annen splitt.

20180225_153528
Splittene skriver fint, men er så anti-fleks som de bare kan bli.

Prismessig er dette forholdsvis overkommelige penner, de koster $159 på Fountain Pen Hospital, og det er god valuta for pengene.

Ukas eksperiment – fyllepenner og minusgrader, del 2

I et innlegg tidlig i januar prøvde jeg å legge en penn i fryseren i noen timer for å se om den tålte minusgrader, og hvordan penna og blekket oppførte seg under norske vinterforhold. Resultatet var nesten skuffende: penna fungerte helt fint etterpå, og så vidt jeg kunne se hadde ikke oppholdet i fryseren noe som helst innvirkning på verken penna eller blekket.

Siden da har jeg tenkt en del på hva som skal til for at blekket skal fryse, og hvilken effekt dette vil ha på penna, så denne uka bestemte jeg meg for å gjøre et nytt eksperiment.

Sist brukte jeg en penn med omformer. Omformere har ikke så veldig stor blekkapasitet, og jeg mistenker at det var litt av grunnen til at det forrige eksperimentet gikk så bra som det gjorde. En annen ting med omformere er at hvis blekket skulle fryse vil det i verste fall presse omformeren bort fra splitten og lederen. Man kan få en lekasje, men det er lite sannsynlig at penna blir ødelagt. Men hva om man har en dråpefyllepenn fylt til randen med blekk, og fryser den ned? Letteste vei ut for blekket idet det fryser og utvider seg vil være gjennom splitt/leder, men det er jo logisk at blekket som ligger i lederen fryser først, og dermed blokkerer denne veien. Hva skjer da med resten av penna?

20180225_154123

Dette måtte jeg finne ut! Igjen tydde jeg til mine trofaste Jinhao 992-penner. De er i utgangspunktet omformer-penner, men kan lett gjøres om til dråpefyllere. De er billige rælpenner som er laget av sprø plast som har lett for å sprekke, så potensialet for katastrofe var definitivt til stede her. Jeg fylte en av pennene med Diamine Red Dragon. Ettersom jeg slet med å få blekket til å fryse sist bestemte jeg meg for at jeg måtte ha en kontrollpenn denne gangen som var fylt med noe jeg visste ville fryse. Derfor fylte jeg den andre penna med rød saft (Fun Light Husholdningssaft).

20180225_153418
Her ser man at blekket har presset seg ut i begge endene av penna når det har fryst. Det eneste som hindret en større lekasje var at blekket var fryst solid.

Pennene lå i fryseren i et døgn. Da jeg tok dem ut kunne jeg ganske umiddelbart konstatere at blekk og saft oppfører seg ganske likt når det fryser, for her hadde det samme skjedd med begge pennene. Det første jeg la merke til var at trykket hadde presset ut en liten plugg i enden av penna. Jeg visste ikke at denne modellen hadde bunnskrue eller -plugg, så det var en liten overraskelse. I den andre enden av pennene hadde hele splitthuset blitt dyttet ut. Dette overrasket meg også litt, ettersom dette sitter skrudd inn med gjenger. Isen har altså klart å dytte den ut, på tross av gjengene, og uten å lage synlige sprekker i penna! Under en lupe ser jeg at det er små sprekker i forstykkene på begge pennene, men det er uvisst om disse eksisterte fra før eller om de er nye. Det er uansett lite som tyder på at de er store nok til å skape lekasjer.

Den største overraskelsen kom likevel da jeg, uten å gjøre noe som helst med penna (ikke en gang skru inn splitthuset ordentlig) prøvde å skrive med den, og oppdaga at den fortsatt skrev!

20180225_153128
Penna skrev på tross av at blekket var fryst. Men hadde jeg fortsatt å skrive uten å skru inn splitthuset ville jeg fått en ganske stygg lekasje så snart blekket begynte å tine.
20180225_153030
Blekket ligger til høyre… Forstykket ser ikke pent ut her, men en vask var alt som skulle til.

Etter en vask monterte jeg penna og fylte den på nytt, og det ser ikke ut til at den har tatt skade av eksperimentet. Når det er sagt skal vi ikke se bort fra at det var bunnskruen som reddet penna. Hvis den ikke hadde hatt en plugg i enden, og splitthuset hadde sittet bedre, kan man se for seg at blekk-isen kunne ha ødelagt penna, laget sprekker eller presset ut splitt/leder på en måte som hadde ødelagt dem. Det er selvfølgelig litt ekstremt med en breddfull dråpefyllepenn, men stempel- og vakumfyllere tar ofte også ganske mye blekk. Da er det mer som utvider seg hvis de fryser, og potensialet for å skade penna øker. Mens det forrige eksperimentet mitt virket beroligende på folk, tror jeg dette eksperimentet viser at man fortsatt gjør lurt i å holde pennene sine varme på vinteren.

Ukas drømmepenn – Montblanc The Ancient Games

Montblanc ancient games
Bildet er lånt fra airlineintl.com.

I dag er siste dag av vinter-OL i PyeongChang, og da er det naturlig at ukas drømmepenn er inspirert av de olympiske lekene. Montblanc The Ancient Games henter inspirasjon fra de originale lekene som fant sted i år 776 f. kr. i Olympia i dagens Hellas. Når vi snakker drømmepenner er nok dette en av de mer eksklusive. Den kom i 2004, og ble kun laget i 28 eksemplarer. Pennekroppen er laget i 18 karat gull, med inngraveringer som viser utøvere i de forskjellige disiplinene. Penna har flere bånd hvor det er satt inn ekte diamanter, og en hette av Carraramarmor i samme fasong som en gresk søyle. Øverst på hetta har man den kjente Montblanc-stjerna i perlemor, og på splitten er et bilde av Zeus inngravert.

Montblanc ancient games 2
Bildet er lånt fra airlineintl.com.

Skal man ha denne penna må man regne med å lete en stund, og spare enda lenger. Et av eksemplarene ble solgt på auksjon i 2011 for 20.625 dollar.

En kommentar om “Søndagssplitten – Olympiske leker og blekk-is

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: