Søndagsspalten 21. januar 2018

Ukas penn-/blekkombo: Aurora 88 Limited Edition Flex med Diamine Oxblood

20180121_131133

Dette er en penn jeg har hatt høyt oppe på ønskelista siden den kom på markedet i fjor vår. Aurora har gjennom det siste året kommet med åtte forskjellige farger av denne modellen (rød, blå, gul, brun, oransje, grønn, gull og krom). Modellen fikk veldig mye oppmerksomhet da den kom, ettersom den hadde en fleksibel splitt. Flekssplitter er kompliserte å lage, og mye av kunnskapen man en gang hadde om flekssplitter gikk tapt etter hvert som fyllepennens gullalder tok slutt utover på 50- og 60-tallet.

Aurora ser ut til å ha knekt koden, men ettersom hver eneste splitt må lages og finjusteres for hånd er det en kostbar og tidkrevende prosess. Dermed ble flekssplitten kun tilgjengelig på denne limited edition-modellen av Aurora 88, som har kommet i et begrenset antall på 188 eksemplarer per farge.

20180121_140922
Nærbilde av splitten: man kan se at vingene er mye smallere enn på vanlige splitter. Dette bidrar til mer fleks.

Pennemiljøet, og etterspørselen etter flekssplitter er kanskje ikke stort nok til at produsentene kan forsvare utgiftene med å utvikle slike splitter, men det fører til at det relativt lille miljøet er fullstendig sultefora på denne type splitter. De første to modellene ble dermed nærmest revet bort, på tross av at de er forholdsvis dyre, med en pris på rundt fem tusen norske kroner. Selv var jeg derfor usikker på om jeg ville klare å skrape sammen nok penger til å sikre meg en slik penn selv før de ble utsolgt.

Heldigvis roet det seg litt etter hvert, og på tampen av året var det fortsatt mulig å finne de fleste fargene bortsett fra rød og blå hvis man lette litt. Dermed fikk jeg sikret meg en gul Aurora 88 nå rundt nyttår.

Fem tusen kroner er mye penger for en penn, og forventningene var skyhøye, men den skuffer ikke! Den skriver helt nydelig, med masse linjevariasjon. Den sklir lett over papiret, med akkurat passe feedback. Den kom i posten et par dager etter at jeg fikk Pelikan M1000-penna mi (som jeg skrev om forrige søndag), og disse to har umiddelbart brøytet seg inn på topp tre-lista mi (det var ei veldig bra uke!).

Kan det blekkes: rødvin?

20180121_125324

I forrige uke prøvde jeg å blekke en penn med rødbetlake. Resultatet ble så som så, og jeg følger opp denne uka med å prøve en annen potent burgunder: nemlig rødvin. Jeg hadde en porsjonspakke med J. P. Chenet Cabernet-syrah stående, og igjen ble det den grønne Jinhao 992en som måtte til pers.

20180121_125459

Resultatet er mildt sagt skuffende. Ja, penna skriver, men fargen er langt i fra den klare burgunder-rosaen jeg hadde håpet på. Det er mer en slags veldig lys grå. Teksten blir knapt synlig på papiret, men hvis man presser splitten litt og skriver så vått som mulig får man ganske stor nyanseforskjell. Men det er også det eneste lyspunktet her. Så hvor godt egner rødvin seg som blekk? Vel, den skriver, og det er litt fargenyanser der, men til syvende og sist blir dette alt for pislete. 3 av 10 poeng. Jeg tar høyde for at andre viner kanskje kan fungere bedre, men denne var i hvert fall ikke mye å skryte av.

Ukas drømmepenn: Pelikan M700 The Statue of Zeus

pelikan-m700-zeus-feature
Bildet er lånt fra http://www.nibs.com.

Dette er en limited edition-penn fra Pelikan som kom i fjor i 300 eksemplarer. Penna er inspirert av en tretten meter høy statue som sto i Zevstempelet i Olympia, og var regnet som ett av oldtidens sju underverker.

 

pelikan-m700-zeus-detail2
Nærbilde av graveringen. Bildet er lånt fra http://www.nibs.com.

Når man lager en penn inspirert av ett av de sju underverkene setter man lista ganske høyt, men Pelikan ser ut til å levere varene. Motivet på penna er gravert inn i sølv for hånd, og deretter belagt med 18-karats rosegull, ikke ulikt Pelikan Toledo (bortsett fra at Toledo er laget i stål, ikke sølv).

pelikan-m700-zeus-nib
Pelikansplittene er alltid nydelige, men når de er belagt med rosegull blir jeg helt målløs… Bildet er lånt fra http://www.nibs.com.

Håndlagde penner er ikke billige, og denne er ikke noe unntak. Skal du sikre deg en må du regne med å bruke rundt 20.000 norske kroner.

Les mer om The Statue of Zeus her.

Av: Anders Kristiansen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Lag et nettsted eller blogg på WordPress.com

opp ↑

%d bloggere like this: